Enllaç amb el llistat de llibres que hi ha a la Sala de Lectura de Santa Pau
Noves adquisicions:
Cosas que no caben en una maleta
Vivències d’un jove diplomàtic en el Congo.
La República Democràtica del Congo és un país africà d’unes dimensions com l’Europa continental, amb prou feines amb una organització viaria estructurada i la major part ocupat de selva. La mitjana de vida és de 48,7 anys, i generalment per a resoldre la seva quotidianitat s’aplica “l’article num 15”, es a dir, fes-t’ho com puguis.
Així i tot, l’Enrique Criado, diplomàtic que va treballar durant 3 anys a l’ambaixada espanyola de Kinshasa, capital de la RDC, diu que el Congo, malgrat el temps, no ha acabat de sortir d’ell. El relat que fa Criado descriu un Congo actual, malgrat que en aquests països la paraula actual queda desfasada molt ràpidament.
Per les societats on tot ho tenim estructurat, objectivitzat i organitzat, la societat congolesa ens pot semblar surrelista, però no, és real. La veritat, diu l’autor, és que la gent que constitueix el país no es mereix els dirigents que hi tenen al capdavant.
Els congolesos, gent com nosaltres, gent que estima de la mateixa manera i que l’únic mal que tenen és la classe dirigent que governa el país.
Llibres relacionats amb aquest tema:
“49 horas en Kinshasa” – Miquel Hernández Palacios
“El fantasma del rey Leopoldo” – Adam Hochschild
“Historia del Congo” – Isidore Ndaywel e Nziem
“Viaje al Congo” – André Guide
“Tres años en el Congo” – Theodora Westmark
“Tras los pasos del señor Kurtz. El Congo al borde del colapso” – Michela Wrong
“Un buen hombre en Àfrica” – William Boyd
“Congo, una historia” – David Van Reybrouck
Els nois de zinc
Llibre escrit per Svetlana Aleksiévitx, premi Nobel de Literatura 2015. Periodista nascuda a Stanislawów, Ucraïna. La traducció és de Marta Rebón.
Quan el llibre es va publicar, l’any 1991, l’autora va ser denunciada per difamació i per “embrutar l’honor dels soldats”, vistos fins a les hores com a herois que havien anat a salvar el poble afganès.
El títol prové dels soldats que moriren durant la incursió russa a l’Afganistan entre 1979 i 1985, i eren retornats a Rússia en taüts de zinc.
L’autora va entrevistar a més d’un centenar de soldats, oficials, homes i dones allistats, esposes, mares i vídues, recollint testimonis durs i penosos.
Després de llegir aquest llibre-document val la pena qüestionar-se en quin món vivim i de quina manera les societats són manipulades.
Altres llibres de la mateixa autora:
“La guerra no tiene rostro de mujer” – Debate, 2015
“La pregària de Txernòbil” – Raig Verd, 2016
“Últimos testigos” – Debate, 2016
Arbres i arbusts de la Garrotxa
L’objectiu principal d’aquest llibre és posar a l’abast de tothom, sobre tot dels principiants, un manual que permeti el coneixement dels principals arbres i arbusts que pot arribar a trobar en una passejada pels boscos de qualsevol dels municipis de la comarca.
Editat per l’Associació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (ANEGX), 2014.
Ocells de la Garrotxa
Editat per l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa ( ANEGX), 2016
Aquest llibre vol facilitar la tasca de poder diferenciar la diversitat d’ocells que habiten a la comarca de la Garrotxa, mostrant amb tot detall les principals espècies que trobem al nostre entorn.
En concret s’han inclòs les 50 espècies més abundants que hi ha a la comarca.
Aventuras por el ser humano
Autor: Gavin Francis, metge de família
Editorial: Plataforma actual
L’autor és metge de família amb consultori a la ciutat d’Edimburg, Escòcia.
En aquest llibre fa un viatge per tot el cos humà, des del cervell, amb tota la seva complexitat, fins al peus, als que descriu com a una gran obra d’enginyeria .
Combina les explicacions acadèmiques amb històries clíniques connectant-ho amb l’art, la literatura, la música, l’astronomia i la història. Tot això ens dona una visió multicultural sobre el cos, les malalties i la mort.
Tot un regal per aprendre.
Dins el cor del mar
Autor: Nathaniel Philbrick, escriptor, historiador
Editorial: Proa
Guanyador del Premi Nacional del Llibre any 2000 als Estats Units d’Amèrica.
Narració documentada sobre l’enfonsament del balener Essex, el novembre de 1820, causat per l’embranzida d’un gran catxalot i la tragèdia de la tripulació que va quedar a la deriva durant 90 dies al mig de l’Oceà Pacífic, sense prou aliments ni aigua, cosa que els va portar a límits inimaginables per a sobreviure.
Al mateix temps, la informació que l’autor aporta, permet conèixer amb detall la pròspera industria balenera que es va desenvolupar a Nantucket, Massachusetts, al segle XIX aliena a la crisi comercial del 1819 que va patir el Estat Units d’Amèrica.
El setè àngel
El setè àngel
Novel·la
Autor: David Cirici
Editorial Proa
Amb aquesta novel·la l’autor, David Cirici, va guanyar el Premi Sant Jordi 2016.
Per bastir l’argument de la història, l’autor, fa servir la problemàtica dels refugiats sirians, afganesos
i d’altres pobles assetjats per la guerra i que fugen dels seus països buscant la panacea europea,
si més no, pau, treball i una vida digna.
Un pare perd el seu fill al mar i aquest es rescatat per una barca d’emigrants mentre, aquests, pretenen arribar a les costes gregues.
Llibre de lectura ràpida. L’autor, David Cirici, va guanyar el Premi Prudenci Bertrana 2011 amb la novel·la I el món gira . D’altres títols del mateix autor són : El baró i la leprosa (1999), La vida dels altres (2000), El lladre del Guernica (2015).
Diamant Blau
Diamant blau
Novel·la
Autor: Care Santos
Editorial Columna – Edició de butxaca
Ambientada a principis del segle XX, la novel·la està escrita fent servir freqüents flashbacks.
Si be el fil narratiu comença l’any 1927, es remuntarà a finals de 1704 per conèixer el naixement del fill cabaler, per quatre minuts, d’en Josep Pujolar al mas Batet de Santa Pau, on l’autora retrocedeix per explicar la seva història.
És el relat de vida d’una saga on els trets físics, ulls blaus, i peculiaritats de caràcter es van transmeten de generació en generació.
Malgrat els constants flashbacks en la seqüència cronològica de la narració, la lectura es fa entenedora i és una novel·la agradable de llegir.
L’autora, Care Santos, va guanyar el premi literari Ramon Llull 2014 amb la novel·la Desig de xocolata. L’any 2017 va guanyar el Premi Nadal amb la novel·la Mitja vida.